Inge Jansen

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, geschiedenis, land en volk, reizen, Uncategorized

Inge Jansen is Chinadeskundige, gespecialiseerd in de Chinese cultuur en maatschappij. Zij studeerde sinologie (Chinastudies) aan de universiteit van Leiden en aan de People’s University van China in Beijing.

Een afstudeeronderzoek naar Chinese contactadvertenties – “Man (1.69 m) zoekt vrouw (1.69 m of korter)” – was de aftrap van haar carrière als Chinadeskundige. Inmiddels bestudeert ze China al meer dan twintig jaar, waarbij ze vaak originele invalshoeken vindt om haar kennis over China te delen. Stap voor stap heeft zij zich in al die jaren steeds dieper in de Chinese maatschappij gewaagd, om regelmatig voor verrassingen of onbegrijpelijke situaties te komen staan die weer noopten tot verder onderzoek: waarom gebeurt dit, hoe zit deze maatschappij nu echt in elkaar? Sinds 2007 werkt zij als onafhankelijk consultant en schrijver – Inge is onder andere de auteur van de Nederlandstalige Dominicus reisgids over China – waarbij zij haar tijd verdeelt tussen China en Nederland. Haar uitgangspunt is dat ‘kennis’ leidt tot ‘begrip’, vandaar de naam van haar bedrijf: mingbai is het Chinese woord voor ‘begrijpen’. Ze deelt graag haar uitgebreide kennis over China, waarbij ze zich nooit zal laten verleiden tot het trekken van snelle conclusies maar altijd op zoek is naar de nuance.

Inge geeft lezingen en workshops en is ook beschikbaar voor het geven van gastlessen voor lager, middelbaar en hoger onderwijs. Speciaal voor de bovenbouw van de lagere school heeft zij een speelse presentatie over China ontwikkeld, waarbij de leerlingen tijdens de les allerlei vragen beantwoorden, waarna zij zelf het antwoord op een hoofdvraag bij elkaar kunnen puzzelen.

Een greep uit de overige lezingen:

China – Een reis van duizend mijl (Tijdens de lezing “Een reis van duizend mijl; reizen in China” neemt Inge Jansen u mee op reis door dit fascinerende land.)

China Actueel Over actuele maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in China. 

Chinees toerisme In 2019 bezochten 380.000 Chinese toeristen ons land, en dat aantal groeit. Maar wie is die Chinese toerist? En bestaat dé Chinese toerist eigenlijk wel?

Schoonheidsidealen in China Inzicht in het Chinese schoonheidsideaal en daaraan verbonden de positie van vrouwen in China door de eeuwen heen.

Beijing – Het verhaal van een hoofdstad Over heden en verleden van deze bruisende metropool, hoofdstad van de Volksrepubliek China en de stad waar in 2022 de Olympische Winterspelen worden gehouden.

Kijk voor meer informatie over Inge Jansen en haar lezingen op www.mingbai.nl

Erwin Zantinga

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, avontuur, Duurzaamheid, fotografie, land en volk, psychologie, reizen, wereldreis

Erwin Zantinga (1986) is Creatief Avonturier en maakt sinds 2013 avontuurlijke reizen. Als creatief avonturier is Erwin vaak op pad op een (lokaal gekochte) fiets, lopend, met een step of zelfs op skeelers. Altijd met tent, camera, notebook en een scherpe blik op zijn omgeving zorgen zijn bijzondere manieren van reizen voor interessante ontmoetingen en situaties. Door bij de massa van toeristen weg te blijven en zijn eigen pad te trekken, leert Erwin het echte leven van de lokale bevolking kennen.

Vanwege de creatieve concepten die hij aan zijn reizen hangt kijkt Erwin met andere ogen naar een bekende omgeving. Een land leert men het beste kennen door een van haar rivieren te belopen. Persoonlijke ontwikkeling krijgt een kick-start, door jezelf in zware situaties te zetten, wat Erwin opzettelijk doet. Vaak gaan persoonlijke ontwikkeling en een bepaalde mate van afzien hand in hand. Wat doet een non-stop fietstocht van 24 uur met lichaam en geest? Word je eenzaam na 90 dagen boven de poolcirkel? Lukt het om 30 uur non-stop te lopen over Schiermonnikoog? Van dit laatste is een boek in eigen beheer van Erwin zijn hand gekomen, Slow28. Een mooi koffietafel boek over een langzame maar langdurige reis langs de rauwe randen van Schiermonnikoog.

Tijdens lezingen komen dagboekstukken, films en verhalen aan de orde. Erwin verteld op een enerverende manier over de mooie dingen van het avontuurlijk reizen, persoonlijke ontwikkeling die gepaard gaat met uitdaging en overwinning, doorzettingsvermogen en het verbinden van creatieve concepten aan een avontuurlijke reis.

De volgende lezingen zijn mogelijk:

– Reisverhalen uit de achtertuin en veel verder weg (Marokko, Rusland, Schotland, Schiermonnikoog)

– Het monotone leven doorbreken door middel van grote en kleine reizen

– 98 dagen boven de poolcirkel, op zoek naar de ziel van de Sami Muziek

Als alternatief is er ook een “Adventure Night” beschikbaar. Deze bestaat uit korte lezingen afgewisseld met korte films.

Voor meer informatie kijk op www.erwinz.nl

Monique Groeneveld

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, architectuur, geschiedenis, land en volk, taal

Monique Groeneveld (1967), historica (Universiteit van Leiden) is gespecialiseerd in Azië. Al ruim tien jaar woont ze afwisselend in Nederland en Beijing. In Beijing gaat ze graag op de fiets door de hutongs. Juist in deze oude stadwijken zie je de combinatie van het oude en nieuwe China, iets wat haar blijft boeien.

In China gaan de ontwikkelingen tegenwoordig razendsnel en het is een voorrecht om deze op de voet te kunnen volgen. In haar presentatie komt niet alleen historisch maar ook modern China uitgebreid aan bod.

De volgende lezingen zijn mogelijk:

  • Ghinese geschiedenis: Vier grote keizers (Qinshi Huangdi, Yonle, Kublai Khan, Kangxi).
  • Chinese filosofie: Confucianisme, Boeddhisme en Daoisme.
  • Chinoiserie, inspiratie uit het Verre Oosten.
  • Europeanen in China, van missionaris tot architect,
  • De Zijderoute, de oude handelsroute
  • China update 2018: sociaal economische ontwikkelingen in het moderne China.
  • Chinese uitvindingen: papier, kompas, boekdrukkunst en buskruit.
  • 10 sterke vrouwen in China door de eeuwen heen.
  • Beijing, hoofdstad van een wereldmacht.
  • Kunst in het moderne China: Ai Weiwei en tijdgenoten.
  • Chinese taal.

Woodi Oosterom

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, gezondheid, land en volk, ontwikkelingshulp

Woodi Wiljo Oosterom-van der Laan Bâh kan beeldend vertellen over haar leven en werken. Hoe zij begon met vooral dove kinderen te werken en dit ontwikkelt heeft tot een methodische aanpak.

Hoe zij in Afrika is gaan wonen en werken,indringend geraakt werd en onderdeel is geworden van de traditionele, besloten samenleving in Mauritanië.

Woodi is communicatietherapeut voor dove kinderen en gespecialiseerd in de Afrikaanse cultuur.  Zij heeft een communicatiemethode ontwikkeld die dove kinderen helpt hun belevingswereld uit te breiden waardoor hun mogelijkheden om relaties met elkaar en de buitenwereld aan te gaan groeien. Zij heeft de methode toegepast als communicatietherapeut en als ouder/opvoeder in een gezinshuis waar ook dove kinderen opgroeiden.

In 2000 heeft Woodi de Stichting Silent Work opgericht, samen met Demba Abou Bâh uit Mauritanie. Silent Work houdt zich bezig met duurzame projecten in Afrika voor ‘vergeten kinderen’. Er zijn projecten gerealiseerd in m.n. Rwanda, Mauritanië en Senegal op het gebied van schoon drinkwater, landbouw, gezondheidzorg, onderwijs, werkgelegenheid. Zij heeft de methode Langue Colorée ontwikkeld, gebaseerd op de cultuur en religie van Afrika om dove kinderen in de stad en op het platteland te leren lezen en schrijven.

Woodi woont en werkt ruim de helft in Afrika in Mauritanie en Nederland. Zij heeft over haar leven in Afrika en Nederland diverse boeken geschreven.

Paul Zuidgeest

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, land en volk, Uncategorized, wereldreis

Zuidgeest klein

Paul Zuidgeest (1971, landschapsarchitect) heeft al van jongs af aan een grote droom: vanuit Rotterdam naar Singapore fietsen. In 2013 besluit hij dat het tijd is om zijn droom te gaan realiseren. Hij zet een advertentie op internet, waar o.a. een Belgische dame op reageert. Korte tijd later – ze kennen elkaar nog nauwelijks – besluiten ze hun agenda’s voor een jaar leeg te maken om het grote avontuur en de ultieme vrijheid tegemoet te gaan.

In zijn lezing, die uiteraard met een veelheid aan schitterende beelden gepaard gaat, vertelt hij hoe zijn droom ontstaan is en wat hij zoal tegenkwam bij het realiseren ervan. Van buiten lijkt het zo mooi als iemand zijn droom waarmaakt, maar met enige regelmaat gaan de voorbereidingen met heel lastige beslissingen gepaard, ervaart Paul al snel. Lees verder…

Piet Steffen

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, flora en fauna, land en volk

Piet Steffen crop

In 2015 maakte Piet Steffen en zijn vrouw een rondreis door West-Australië . Devliegreis naar Perth ging via Dubai.
Ze hebben in Perth een camper gehuurd en hebben eerst Zuidwest-Australië verkend. Twee oceanen, reuzebomen, Waverock, grotten, gebergten. In een chronologische volgorde komen deze onderwerpen langs.
Om niet te veel in het saaie binnenland te belanden zijn ze terug naar Perth getrokken en vandaar de Oceaankust gevolgd naar het Noorden.  Sharkbay was het hoogste punt. Langs de kust is veel dierenleven te zien.
Tijdens de lezing over deze reis komen voor; vogels, zeeleeuwen , haaien, dolfijnen, kangoeroes, koalaberen en hagedissen. En verder landschappen zoals kusten, bergen, zandvlakten, zoutmeren en rivieren.

Op zoek naar Aboriginalskunst zijn ze in kleine musea en gemeenschapshuizen geweest en hebben contact gezocht met Aboriginals. Toen ze thuis waren hebben ze een maand een expositie gehouden over West-Australië. Een reis om niet te vergeten!

Piet Steffen is imker. In zijn lezing over bijen gaat het over de jaarcyclus van de honingbij.
Het verhaal wordt verteld aan de hand van imkermaterialen (kasten, korven, ramen, enz.)
Voor de pauze is er uitleg. Na de pauze zijn er bijen te zien op film.
Een interactieve lezing met veel materiaal en gelegenheid tot honingproeven.

Gillis Kersting

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, geschiedenis, islam, land en volk, Uncategorized

gillis

Gillis Kersting studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam en aan de Alma Mater in Bologna. Hij vervolgde zijn studie met opleidingen journalistiek bij de Volkskrant en aan de Erasmus universiteit. Ondertussen werkte hij aan zijn talenkennis. Hij studeerde Italiaans aan de universiteit van Perugia en hij leerde Russisch in Sint-Petersburg.

Kersting probeert actuele gebeurtenissen te verklaren door historische verbanden te leggen. Hierbij put hij uit buitenlandse avonturen, uitgebreide historische expertise en kennis van theoretische werken, met name van Hobsbawm, Marx en Nietzsche. Als historicus zoekt Kersting in eerste instantie naar sturende economische factoren, maar hij heeft tevens oog voor de invloeden van culturele, psychologische en natuurlijke processen. Hij probeert de essentie te achterhalen van mondiale conflicten, politieke besluitvorming en sociale ontwikkelingen. Hierbij heeft hij geen tijd voor misplaatste politieke correctheid.

Kersting houdt lezingen, doet historisch onderzoek en hij gaat graag op pad. Voor kranten, tijdschriften en vakbladen maakte hij reportages over, onder meer, de moeizame verhoudingen tussen gemeentes en woonwagenbewoners, etnische en sociale spanningen in zijn geboortestad Amsterdam en in het Duitse Mannheim. Ook portretteerde hij oude Nederlandse ANC-strijders en bestudeerde hij de politieke consequenties van culturele hulp aan conflictgebieden in Georgië. Momenteel legt hij zich toe op een diepgaande studie van de wondere wereld der islam.

Peeter Hakstege

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, land en volk, wereldreis

Peeter 2Peeter C. Ch. Hakstege (1944) heeft voor zijn werk als ook privé, samen met zijn gezin, veel gereisd. De reizen beperkten zich niet alleen tot Europa. Ook Azië (Indonesië en Bangladesch), het Caribisch gebied, Noord-Amerika en Oceanië werden o.a. bezocht.
In een tweetal lezingen wil hij graag verslag doen van een aantal onvergetelijke reis-ervaringen daarbij opgedaan.

De (voormalige) Nederlandse Antillen….zon, zee, zalig?
Aan de hand van een veelheid aan o.a. ervaringsverhalen en achtergrond- en reisinformatie wordt door Peeter verslag gedaan van zijn betrokkenheid met alle daartoe behorende eilanden, inclusief Aruba. Die eilanden heeft hij 20 jaar regelmatig bezocht als o.a. adviseur van organisaties (NGO’s) en overheidsinstellingen op het gebied van de gezondheidszorg, onderwijs en welzijn. Naast de nieuwe staatkundige verhouding sinds 2010 zal ook de eenzijdige negatieve beeldvorming over “onze” Nederlandse Antillen anders, maar zeker positiever, aan de orde komen.

Wereldreis met kinderen….doen!
Het verslag van een 9 maanden durende (september 2006/mei 2007) wereldreis met zijn gezin met 2 kinderen in de leeftijd van toen 8 en 11 jaar. Een reis om nooit te vergeten! Naast informatie over de aanleiding en de voorbereidingen zoals planning, verkoop huis, leerplicht en kosten zal de lezing, aan de hand van een veelheid aan beeldmateriaal, verhalen over de landen die bezocht zijn en de bijzondere (reis)ervaringen en ontmoetingen die door het gezin met relatief jonge kinderen, daar zijn opgedaan. Ook mensen in andere levensfases zal dit kunnen enthousiasmeren met als mogelijk gevolg dat ze zin krijgen om ook de koffer in te gaan pakken.

De lezingen kunnen zo nodig aangepast worden aan specifieke belangstelling van de toehoorders.
Zie ook http://nl.linkedin.com/pub/peeter-hakstege/13/57/731

Carla da Silva

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, kunstgeschiedenis, land en volk, muziek

foto C.da SilvaNa 25 jaar in het middelbaar en hoger onderwijs besloot Carla da Silva (1957) ruimte te maken voor wat haar al heel lang na aan het hart ligt: Zingen en de Joodse cultuur. In 1994 besloot zij zich te specialiseren in Jiddische zang, klezmer muziek en de bestudering van de Joodse cultuur in het algemeen. Daarvoor trok zij regelmatig naar het buitenland voor taal en muziekcursussen. Naast vertolkster van het Jiddische lied weet Carla heel boeiend en inspirerend te vertellen over deze muziek, Jiddische literatuur (o.a. I.B.Singer) en geschiedenis. Zie voor meer informatie www.jechida.nl

Jacob Ben-Chaim

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, geschiedenis, land en volk, Uncategorized

foto J.Ben-Chaim
De in Israël geboren Jacob Ben-Chaim (1962) studeerde muziek en marketing, en was lang actief in de productie van internationale muziek- en theaterproducties en festivals. Daarnaast was hij altijd al geboeid door de spanning tussen wetenschap en spiritualiteit terwijl hij nooit belangstelling had voor de Joodse kijk op levensvragen. Totdat hij ontdekte dat de fascinerende wijsheid van de Kabbala heel goed te verenigen was met moderne wetenschappelijke inzichten. Vanaf dat moment besloot hij zijn leven radicaal te veranderen en zich te wijden aan de studie van de Joodse mystiek. Lees verder…