Marc Scheffer

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, ecologie, flora en fauna, gezondheid

marcschefferAls socioloog en ademtherapeut bestudeert Marc Scheffer (1958) de wisselwerking tussen onze hedendaagse samenleving en de biologie van de mens. Bepalend voor hoe we met het huidige stressniveau in de wereld om ons heen omgaan is onze wijze van ademhalen. Daarbij speelt CO² een cruciale rol. De wetenschappelijke basis voor deze lezing ligt in het werk van de longarts en onderzoeker Prof. Dr. Konstantin Buteyko die erin slaagde het ademhalingscentrum met oefeningen te beïnvloeden waardoor mensen met bijvoorbeeld astma binnen drie maanden klachtenvrij werden. De gezondheid van misschien wel 90% van de bevolking staat vandaag de dag onder druk door een te zware ademhaling.

Laat je in de lezing van Marc Scheffer verbazen hoe opvattingen over ademhaling op zijn kop worden gezet en ontdek hoe oude wetenschappelijke kennis over de functie van CO² in het menselijk lichaam in deze tijd zeer actueel is.

Jeroen Rijlaarsdam

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, ecologie, geologie en geomorfologie, geschiedenis, land en volk, vulkanisme

rijlaarsdam detail
Jeroen Rijlaarsdam (1978) studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Na rondreizen in Japan, Spanje, Rusland, China, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika heeft Jeroen de lerarenopleiding gevolgd en is sindsdien werkzaam als docent aardrijkskunde in het voortgezet onderwijs. Lees verder…