Inge Jansen

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, geschiedenis, land en volk, reizen, Uncategorized

Inge Jansen is Chinadeskundige, gespecialiseerd in de Chinese cultuur en maatschappij. Zij studeerde sinologie (Chinastudies) aan de universiteit van Leiden en aan de People’s University van China in Beijing.

Een afstudeeronderzoek naar Chinese contactadvertenties – “Man (1.69 m) zoekt vrouw (1.69 m of korter)” – was de aftrap van haar carrière als Chinadeskundige. Inmiddels bestudeert ze China al meer dan twintig jaar, waarbij ze vaak originele invalshoeken vindt om haar kennis over China te delen. Stap voor stap heeft zij zich in al die jaren steeds dieper in de Chinese maatschappij gewaagd, om regelmatig voor verrassingen of onbegrijpelijke situaties te komen staan die weer noopten tot verder onderzoek: waarom gebeurt dit, hoe zit deze maatschappij nu echt in elkaar? Sinds 2007 werkt zij als onafhankelijk consultant en schrijver – Inge is onder andere de auteur van de Nederlandstalige Dominicus reisgids over China – waarbij zij haar tijd verdeelt tussen China en Nederland. Haar uitgangspunt is dat ‘kennis’ leidt tot ‘begrip’, vandaar de naam van haar bedrijf: mingbai is het Chinese woord voor ‘begrijpen’. Ze deelt graag haar uitgebreide kennis over China, waarbij ze zich nooit zal laten verleiden tot het trekken van snelle conclusies maar altijd op zoek is naar de nuance.

Inge geeft lezingen en workshops en is ook beschikbaar voor het geven van gastlessen voor lager, middelbaar en hoger onderwijs. Speciaal voor de bovenbouw van de lagere school heeft zij een speelse presentatie over China ontwikkeld, waarbij de leerlingen tijdens de les allerlei vragen beantwoorden, waarna zij zelf het antwoord op een hoofdvraag bij elkaar kunnen puzzelen.

Een greep uit de overige lezingen:

China – Een reis van duizend mijl (Tijdens de lezing “Een reis van duizend mijl; reizen in China” neemt Inge Jansen u mee op reis door dit fascinerende land.)

China Actueel Over actuele maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in China. 

Chinees toerisme In 2019 bezochten 380.000 Chinese toeristen ons land, en dat aantal groeit. Maar wie is die Chinese toerist? En bestaat dé Chinese toerist eigenlijk wel?

Schoonheidsidealen in China Inzicht in het Chinese schoonheidsideaal en daaraan verbonden de positie van vrouwen in China door de eeuwen heen.

Beijing – Het verhaal van een hoofdstad Over heden en verleden van deze bruisende metropool, hoofdstad van de Volksrepubliek China en de stad waar in 2022 de Olympische Winterspelen worden gehouden.

Kijk voor meer informatie over Inge Jansen en haar lezingen op www.mingbai.nl

Erwin Zantinga

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, avontuur, Duurzaamheid, fotografie, land en volk, psychologie, reizen, wereldreis

Erwin Zantinga (1986) is Creatief Avonturier en maakt sinds 2013 avontuurlijke reizen. Als creatief avonturier is Erwin vaak op pad op een (lokaal gekochte) fiets, lopend, met een step of zelfs op skeelers. Altijd met tent, camera, notebook en een scherpe blik op zijn omgeving zorgen zijn bijzondere manieren van reizen voor interessante ontmoetingen en situaties. Door bij de massa van toeristen weg te blijven en zijn eigen pad te trekken, leert Erwin het echte leven van de lokale bevolking kennen.

Vanwege de creatieve concepten die hij aan zijn reizen hangt kijkt Erwin met andere ogen naar een bekende omgeving. Een land leert men het beste kennen door een van haar rivieren te belopen. Persoonlijke ontwikkeling krijgt een kick-start, door jezelf in zware situaties te zetten, wat Erwin opzettelijk doet. Vaak gaan persoonlijke ontwikkeling en een bepaalde mate van afzien hand in hand. Wat doet een non-stop fietstocht van 24 uur met lichaam en geest? Word je eenzaam na 90 dagen boven de poolcirkel? Lukt het om 30 uur non-stop te lopen over Schiermonnikoog? Van dit laatste is een boek in eigen beheer van Erwin zijn hand gekomen, Slow28. Een mooi koffietafel boek over een langzame maar langdurige reis langs de rauwe randen van Schiermonnikoog.

Tijdens lezingen komen dagboekstukken, films en verhalen aan de orde. Erwin verteld op een enerverende manier over de mooie dingen van het avontuurlijk reizen, persoonlijke ontwikkeling die gepaard gaat met uitdaging en overwinning, doorzettingsvermogen en het verbinden van creatieve concepten aan een avontuurlijke reis.

De volgende lezingen zijn mogelijk:

– Reisverhalen uit de achtertuin en veel verder weg (Marokko, Rusland, Schotland, Schiermonnikoog)

– Het monotone leven doorbreken door middel van grote en kleine reizen

– 98 dagen boven de poolcirkel, op zoek naar de ziel van de Sami Muziek

Als alternatief is er ook een “Adventure Night” beschikbaar. Deze bestaat uit korte lezingen afgewisseld met korte films.

Voor meer informatie kijk op www.erwinz.nl

Ger Brink

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, flora en fauna, fotografie, management, programmamanagement, vogelfotografie

Ger Brink heeft 8 jaar in het onderwijs gewerkt. Vervolgens is hij overgestapt naar een grote overheidsorganisatie, waar hij de laatste 20 jaar in de project- en programmamanagement heeft gewerkt.  Hij is verantwoordelijk geweest voor  diverse, landelijke, projecten en programma’s .
In zijn visie staat niet de methode centraal, maar de persoon die leiding geeft. Hij wil u graag van deze visie op de hoogte brengen.

In zijn vrije tijd reist Ger veel. De Verenigde Staten is meermaals het doel geweest in verband met naaste familie die daar woont. Hij heeft daardoor een meer dan gemiddelde kennis van het zuidwesten, het zuiden en het oosten van de VS.
Nieuw-Zeeland is enkele jaren geleden het doel geweest, waarbij niet alleen het natuurschoon, maar ook de maatschappelijke en culturele aspecten van belang zijn.
Namibië heeft zijn interesse vanwege de aanwezige wild- en birdlife

Ger is een gepassioneerd vogelfotograaf en vertelt u graag van do’s and dont’s, tips en trucs het samenspel  tussen techniek en fotograaf, maar ook over zijn vogelreizen naar o.a. Spanje.

Paula Brunsveld van Hulten

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, dekolonisatie, emigratie, immigratie, islam, moslim, Nederlands-Indië, politiek


Paula Brunsveld van Hulten heeft het boek “Wij zijn Nederland” (Lecturium, Zoetermeer) gemaakt (2016) (www.wijzijnnederland.nl) waarvoor ze bekende en onbekende Nederlanders met en zonder migratieachtergrond heeft geïnterviewd met portretfoto, en het boek “Het onbeloofde land” (Elikser, Leeuwarden) (2018) een levensgeschiedenis in dekolonisatie Indonesië, Japanse bezetting, Bersiap, repatriatie en spijtoptanten naar Nederland.
Meer informatie:www.paulabrunsveldvanhulten.nl.

Haar onderwerpen:

 • Immigratie en integratie; Paula heeft zowel politiek (partijcommissie Integratie VVD 90er jaren) als in de praktijk (voorlichting/taallessen aan inburgeraars, geïsoleerde niet-westerse allochtone vrouwen) ervaring en inzicht gekregen in deze thematiek, in de rol en beleving van het geloof, de islam, en in opvattingen over waarden en normen. Wat verbindt en wat scheidt moslim Nederlanders van niet-moslim Nederlanders? Ook de interviews en gesprekken ten behoeve van “Wij zijn Nederland” droegen bij tot inzicht in de verschillen/overeenkomsten van de denk- en leefwereld van Nederland en migrantenculturen. Hoe denken wij/zij over elkaar? Hoe tolerant zijn wij/zij? Verschillen zijn soms groter en complexer dan menigeen denkt.
 • Dekolonisatie Nederlands-Indië / Indonesië, Bersiap, repatriëring, Molukkers; Paula is in 1948 in Surabaya geboren, als spijtoptant naar Nederland. In haar boek “Het onbeloofde land” beschrijft ze de historische gebeurtenissen van oorlog, kamptijd, dekolonisatie en Bersiap met de levensgeschiedenis van hoofdpersoon Jenny als leidraad. De psychische gevolgen van het verlies van haar vader, onveiligheid en verandering leiden tot een identiteitsstoornis. Ze gaat in 1998 terug naar Indonesië, op zoek naar haar jeugd. Paula heeft buiten eigen ervaringen veel research gedaan naar niet altijd even bekende feiten en cijfers. Jappenkamp, Bersiap, repatriëring, Backpay, spijtoptanten, Molukkers, de eerste presidenten van Indonesië komen onder meer voorbij, voor de meeste Nederlanders onbekende informatie.

Léontine van Geffen-Lamers

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, emancipatie, fotografie, monumentenzorg

Léontine van Geffen-Lamers (1969) is in het dagelijks leven Monumentenfotograaf. Zij fotografeert
prachtige monumentale panden en staat regelmatig op de steiger om restauratieprocessen te
fotograferen. Zij werd verkozen tot Powervrouw 2018.
Om verdieping in haar werk te brengen ging ze aan de slag met een serie vrouwenportretten. Zij
vroeg zich af waar andere vrouwen zich prettig voelen en wat kracht voor ze is. Dit proces leverde het
boek: Powervrouwen in beeld op.
In het boek vertellen verschillende vrouwen onder ander over wat kracht voor ze is en wat de plek
waar ze gefotografeerd zijn met ze doet. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar Free a
Girl. Een kleine organisatie die hard werkt om jonge meisjes (van soms wel van 7 jaar jong!) in onder
andere India, Nepal en Brazilië te bevrijden uit de gedwongen prostitutie.

Léontine geeft lezingen over dit boek. Aan de hand van haar persoonlijke verhaal vertelt ze over
kracht, persoonlijk leiderschap en wat Free a Girl allemaal doet.
Meer informatie over het boek:www.powervrouweninbeeld.nl.

Laurens Spanjersberg

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, etiquette

Laurens Spanjersberg is een veelgevraagd spreker en coach. Hij inspireert jong en oud om beter en makkelijker met elkaar om te gaan. Hij schreef het boek ‘Goede manieren, tips voor sociale behendigheid’ waarbij hij inzicht geeft hoe een organisatie beter kan communiceren met klanten en collega’s. Door zijn jaren lange ervaring als butler/kamerdienaar voor vele ambassadeurs, zakenmensen en zelfs voor het Koninklijk Huis weet hij als geen ander hoe je het beste kan handelen in allerlei situaties. Het publiek wordt actief betrokken bij het verhaal, hij zet aan tot denken en actie.
Door zijn lange ervaring als butler maar ook als spreker behoort hij tot de top van de sprekers op dit onderwerp. Zijn lezing is zeer interessant maar ook heel amusant door de vele bijzondere verhalen uit de praktijk als butler voor de rijken der aarde.

Meer informatie: www.butlerlaurens.nl.

Guido van Geel

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, geologie en geomorfologie, wetenschap

Foto: Marcel Otterspeer

Guido van Geel (1947) studeerde biologie in Nijmegen en is lange tijd werkzaam geweest in het agrarisch onderwijs. Naast deze werkzaamheden ontwikkelde hij zich als beeldend kunstenaar. Zijn activiteiten in dit verband betroffen het vervaardigen van cartoons, illustraties tot het ontwerpen en realiseren van monumentale kunstwerken.
Éen van die monumenten is met enige moeite waarneembaar vanuit de ruimte, althans vanuit de satelliet die Google Earth heeft voorzien van beelden en is als zodanig een mooi bruggetje naar zijn lezing. Het onderwerp van de lezing betreft namelijk de ruimte.
Het verhaal is gebaseerd op één idee. Dit idee heeft geleid tot een theorie over een mogelijke ontstaansgeschiedenis van de maan in het bijzonder en het zonnestelsel in het algemeen.
Deze theorie geeft door oorzaak en gevolg een logische verklaring voor bijna alle onopgeloste vragen binnen ons zonnestelsel maar niet alleen die de sterrenkunde betreffen maar ook over de geologie op aarde tot en met de evolutie.
In zijn prilste vorm is dit ‘voorstel’ reeds in 1998 gepubliceerd in enkele tijdschriften, waaronder het toenmalige tijdschrift van de sterrenwacht van Leiden, ‘Impact'(okt 1998).
Een meer uitgebreide vorm heeft daarna enkele jaren op de site van die sterrenwacht gestaan. Al die tijd is er kennis van genomen en nooit weersproken. Voor zover wetenschappers, durfden te verklaren dat zij de theorie aannemelijk vonden, waren dat steeds natuurkundigen, sterrenkundigen zijn altijd merkwaardig stil gebleven, misschien vanwege de consequenties voor hun vakgebied, want die zijn groot.
De lezing begint bij een supernova en eindigt bij de ontwikkeling van het landleven op aarde, bij elkaar ongeveer vijf miljard jaar.

Fred Geers

thema('s): alle onderwerpen en sprekers

Fred Geers (1949), tekstschrijver/fotograaf is gespecialiseerd in Scandinavië en Finland. Fred heeft gewoond in Zweden en Noorwegen en verkende de uithoeken van Noord-Europa als reisleider en tekstschrijver/fotograaf. Sinds 1994 schrijft hij voor Nordic Magazine reisreportages, achtergronden en columns. Hij onderhoudt een aantal websites over Noord-Europa én natuurijs, z’n tweede passie en werkgebied. Van zijn hand zijn diverse reisgidsen, waaronder de eerste landengidsen Zweden en Noorwegen van de ANWB, eind jaren 90, gevolgd door de Dominicus Reisgids Noorwegen en de Odyssee Reisgidsen Spitsbergen, Færöer en Vesterålen.
Op gebied van natuurijs publiceert hij onder andere voor Op Pad en enkele schaatsbladen en is hij auteur van de boeken ‘Alles over ijs’ en ‘Wegwijs op natuurijs’.

Door de vele publicaties over deze onderwerpen beschikt hij over een uitgebreid fotoarchief van deze onderwerpen en de natuur in zijn algemeenheid.
Meer informatie: www.fredgeers.nl.
Een greep uit de lezingen en presentaties:

Spitsbergen, de laatste stop voor de Noordpool
Op reis door de fascinerende natuur van Noorwegen
Rondje Noorwegen: op weg van zuid naar noord door de seizoenen heen
Noorwegen op z’n best: de Noorse fjorden als trekpleister
Op zoek naar sneeuw en ijs die blijven
Winter in Scandinavië, voelbaar anders
Finland, land van bossen en meren
Østerdalen, een vergeten stukje Noorwegen
De geheimen van het Zweedse ijs
Faeröer: een bijzonder stukje Scandinavië midden in de oceaan
Noorwegen, waar de winter puur is en eindeloos duurt
Een eindeloze tocht naar de fjorden
Natuurijs: wachten of wagen?
Zweeds ijs smaakt naar meer
Spitsbergen, welkom in de Arctische wereld

Op verzoek zijn er ook diverse mogelijkheden voor het samenstellen van een lezing op maat over Scandinavië, Finland, natuurijs, natuur, wandelen en outdoor algemeen.

Monique Groeneveld

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, architectuur, geschiedenis, land en volk, taal

Monique Groeneveld (1967), historica (Universiteit van Leiden) is gespecialiseerd in Azië. Al ruim tien jaar woont ze afwisselend in Nederland en Beijing. In Beijing gaat ze graag op de fiets door de hutongs. Juist in deze oude stadwijken zie je de combinatie van het oude en nieuwe China, iets wat haar blijft boeien.

In China gaan de ontwikkelingen tegenwoordig razendsnel en het is een voorrecht om deze op de voet te kunnen volgen. In haar presentatie komt niet alleen historisch maar ook modern China uitgebreid aan bod.

De volgende lezingen zijn mogelijk:

 • Ghinese geschiedenis: Vier grote keizers (Qinshi Huangdi, Yonle, Kublai Khan, Kangxi).
 • Chinese filosofie: Confucianisme, Boeddhisme en Daoisme.
 • Chinoiserie, inspiratie uit het Verre Oosten.
 • Europeanen in China, van missionaris tot architect,
 • De Zijderoute, de oude handelsroute
 • China update 2018: sociaal economische ontwikkelingen in het moderne China.
 • Chinese uitvindingen: papier, kompas, boekdrukkunst en buskruit.
 • 10 sterke vrouwen in China door de eeuwen heen.
 • Beijing, hoofdstad van een wereldmacht.
 • Kunst in het moderne China: Ai Weiwei en tijdgenoten.
 • Chinese taal.

Gonnie Goossens

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, fotografie, muziek, poëzie, psychologie

Voor Gonnie Goossens was het een moeilijke keus: klassieke muziek of beeldende kunst. Het werd een conservatoriumopleiding solozang en vele jaren was zij actief als concertzangeres en zangpedagoge. Fotograferen was haar grootste hobby !
Haar creativiteit eiste echter steeds meer ruimte en zij moest haar leven een drastische wending geven. Langzamerhand vond zij een geheel eigen stijl in het maken van audiovisuele projecten in een combinatie van muziek, fotografie en poëzie. Er volgden veel opdrachten, exposities en presentaties voor symposia, kunstkringen en fotoclubs. De VPRO noemde haar een muziekfotograaf.
Een specialiteit van haar zou je kunnen noemen het op een abstracte manier uitbeelden van emoties. Zo ontstonden o.a. ‘Mourning’ – ‘Last Words’ – ‘Amal’ en ‘Moodswings’ .
Verder zijn er projecten over bijzondere mensen zoals in: ‘So What ?’ – ‘Marcellino’ en ‘Klankgedicht’.
Gonnie Goossens heeft een Wikipediasite.

In haar Atelier de Kat in Beneden-Leeuwen kan Gonnie Goossens ca.30 personen ontvangen voor een ideale presentatie van haar werk. Het projectiescherm is 2.50 m. breed. Kijk ook op www.atelierdekat.nl.