Fred Geers

thema('s): alle onderwerpen en sprekers

Fred Geers (1949), tekstschrijver/fotograaf is gespecialiseerd in Scandinavië en Finland. Fred heeft gewoond in Zweden en Noorwegen en verkende de uithoeken van Noord-Europa als reisleider en tekstschrijver/fotograaf. Sinds 1994 schrijft hij voor Nordic Magazine reisreportages, achtergronden en columns. Hij onderhoudt een aantal websites over Noord-Europa én natuurijs, z’n tweede passie en werkgebied. Van zijn hand zijn diverse reisgidsen, waaronder de eerste landengidsen Zweden en Noorwegen van de ANWB, eind jaren 90, gevolgd door de Dominicus Reisgids Noorwegen en de Odyssee Reisgidsen Spitsbergen, Færöer en Vesterålen.
Op gebied van natuurijs publiceert hij onder andere voor Op Pad en enkele schaatsbladen en is hij auteur van de boeken ‘Alles over ijs’ en ‘Wegwijs op natuurijs’.

Door de vele publicaties over deze onderwerpen beschikt hij over een uitgebreid fotoarchief van deze onderwerpen en de natuur in zijn algemeenheid.
Meer informatie: www.fredgeers.nl.
Een greep uit de lezingen en presentaties:

Spitsbergen, de laatste stop voor de Noordpool
Op reis door de fascinerende natuur van Noorwegen
Rondje Noorwegen: op weg van zuid naar noord door de seizoenen heen
Noorwegen op z’n best: de Noorse fjorden als trekpleister
Op zoek naar sneeuw en ijs die blijven
Winter in Scandinavië, voelbaar anders
Finland, land van bossen en meren
Østerdalen, een vergeten stukje Noorwegen
De geheimen van het Zweedse ijs
Faeröer: een bijzonder stukje Scandinavië midden in de oceaan
Noorwegen, waar de winter puur is en eindeloos duurt
Een eindeloze tocht naar de fjorden
Natuurijs: wachten of wagen?
Zweeds ijs smaakt naar meer
Spitsbergen, welkom in de Arctische wereld

Op verzoek zijn er ook diverse mogelijkheden voor het samenstellen van een lezing op maat over Scandinavië, Finland, natuurijs, natuur, wandelen en outdoor algemeen.

Gerrit Jan Zwier

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, land en volk, literatuur

_DSC7073 a _resize detailGerrit Jan Zwier is reisauteur en antropoloog. Hij is gespecialiseerd in noordelijke gebieden. Bekende titels zijn De knoop van IJsland, Het noordelijk gevoel, Altijd Lapland en Naar de rand van de kaart. In mei 2010 is zijn nieuwste boek  verschenen: Nooit hier, altijd daar. Lees verder…