Caroline van Ommeren

Caroline detailCaroline van Ommeren (1960) studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam.  In 1996 besloot ze haar baan in het internationale bedrijfsleven aan de wilgen te hangen om zich te wijden aan haar grote passie: reizen. Ruim twintig jaar begeleidt ze groepen de wereld rond, bij voorkeur door Azië. Onderweg raakte ze gefascineerd door de kookkunst  in al haar facetten. 
Haar uitdijende schrift vol culinaire geschiedenis, ontfutselde keukengeheimen en gastronomische trivialiteiten leveren verhalen en beelden op die doen watertanden maar soms ook doen griezelen. Thuis in Amsterdam staat Caroline ook graag achter het fornuis. Ze is de auteur van Dwarrelende bloesem, knipperend neonlicht (maart 2017), een verhalenbundel over Tokio waarin de geschiedenis, de cultuur en ontmoetingen met bewoners van deze grootste metropool ter wereld centraal staan.
Kijk ook op www.tekstmetname.nl

Onderwerpen:

  • De keizerlijke keuken van China. Een kijkje in de keukens van de Verboden Stad . Aan tafel met  de oude en nieuwe keizers.
  • Biografie van producten. Over de  geschiedenis van pepers, tomaten en “onze” stamppotpieper,  het onooglijke knolletje uit de Andes.
  • “A nice cup of tea” of de kunst van thee(zetten). Het eerste kopje thee werd 5000 jaar geleden gedronken en heeft het sindsdien ver geschopt. Eventueel met theeproeverij.
  • (Bij)geloof, liefde en hoop in de wereldkeuken. Offergaven, lustopwekkende ingrediënten of gewoon een troostende kippensoep.
  • Reis om de wereld in tachtig smaken. Streetfood , “exotisch” fastfood en “griezel/kan je dat ook eten?” gerechten.
  • In de lezing Tokyo, I’am on my way toont Caroline u het oude Edo van shoguns en samoerai én de moderne stad die zich voorbereidt op de Olympische spelen van 2020. Een zwerftocht door een grenzeloze, ‘dorpse’ stad waar kwieke senioren, trendy jongeren, salarymen en zwervers, schuinsmarcheerders en lekkerbekken hun eigen habitat hebben.

Tags: ,