Paul Zuidgeest

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, land en volk, Uncategorized, wereldreis

Zuidgeest klein

Paul Zuidgeest (1971, landschapsarchitect) heeft al van jongs af aan een grote droom: vanuit Rotterdam naar Singapore fietsen. In 2013 besluit hij dat het tijd is om zijn droom te gaan realiseren. Hij zet een advertentie op internet, waar o.a. een Belgische dame op reageert. Korte tijd later – ze kennen elkaar nog nauwelijks – besluiten ze hun agenda’s voor een jaar leeg te maken om het grote avontuur en de ultieme vrijheid tegemoet te gaan.

In zijn lezing, die uiteraard met een veelheid aan schitterende beelden gepaard gaat, vertelt hij hoe zijn droom ontstaan is en wat hij zoal tegenkwam bij het realiseren ervan. Van buiten lijkt het zo mooi als iemand zijn droom waarmaakt, maar met enige regelmaat gaan de voorbereidingen met heel lastige beslissingen gepaard, ervaart Paul al snel. Lees verder…

Margo Huggers

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, wereldreis

portret MargoMargo Huggers heeft op vele manieren gereisd naast haar werk met groepen kinderen in de natuur. Een aantal jaren geleden besloot zij om een ezel te kopen om te kunnen reizen op de eenvoudigste en meest traditionele manier ter wereld: lopend, terwijl de ezel de bagage draagt.
Zomer 2012 heeft ze samen met ezel Frits een trektocht gemaakt van 4 maanden. Ze zijn vanuit Nederland vertrokken en hebben 1500 km samen gelopen tot in Zuid-Frankrijk. Door deze actie hebben ze meerdere malen de krant gehaald en ook de landelijke TV.
In de lezing vertelt zij over de voorbereidingen voor deze tocht en de belevenissen tijdens de tocht. Een ezel is een heel sterk, trouw en volgzaam dier, maar dat gaat niet zomaar. Een lange training is aan de tocht voorafgegaan. Onderweg hebben ze grappige en mooie dingen meegemaakt. Soms wilde Frits niet verder, hoe losten ze dat op? Dit is het geheim van ‘’het ezelsbruggetje’’. Van een ezel kun je heel veel leren.
Haar verhaal gaat ook het reizen als vrouw alleen, hoewel ze dankzij de ezel niet helemaal alleen was, over de ontmoetingen met mensen, dieren, planten, stenen, de eenzaamheid en haar grote verbondenheid met de natuur. Ook kan ze dieper ingaan op de ezel, zijn spirituele achtergrond, en de waarheid achter de onterechte negativiteit die rond dit dier hangt.

Peeter Hakstege

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, land en volk, wereldreis

Peeter 2Peeter C. Ch. Hakstege (1944) heeft voor zijn werk als ook privé, samen met zijn gezin, veel gereisd. De reizen beperkten zich niet alleen tot Europa. Ook Azië (Indonesië en Bangladesch), het Caribisch gebied, Noord-Amerika en Oceanië werden o.a. bezocht.
In een tweetal lezingen wil hij graag verslag doen van een aantal onvergetelijke reis-ervaringen daarbij opgedaan.

De (voormalige) Nederlandse Antillen….zon, zee, zalig?
Aan de hand van een veelheid aan o.a. ervaringsverhalen en achtergrond- en reisinformatie wordt door Peeter verslag gedaan van zijn betrokkenheid met alle daartoe behorende eilanden, inclusief Aruba. Die eilanden heeft hij 20 jaar regelmatig bezocht als o.a. adviseur van organisaties (NGO’s) en overheidsinstellingen op het gebied van de gezondheidszorg, onderwijs en welzijn. Naast de nieuwe staatkundige verhouding sinds 2010 zal ook de eenzijdige negatieve beeldvorming over “onze” Nederlandse Antillen anders, maar zeker positiever, aan de orde komen.

Wereldreis met kinderen….doen!
Het verslag van een 9 maanden durende (september 2006/mei 2007) wereldreis met zijn gezin met 2 kinderen in de leeftijd van toen 8 en 11 jaar. Een reis om nooit te vergeten! Naast informatie over de aanleiding en de voorbereidingen zoals planning, verkoop huis, leerplicht en kosten zal de lezing, aan de hand van een veelheid aan beeldmateriaal, verhalen over de landen die bezocht zijn en de bijzondere (reis)ervaringen en ontmoetingen die door het gezin met relatief jonge kinderen, daar zijn opgedaan. Ook mensen in andere levensfases zal dit kunnen enthousiasmeren met als mogelijk gevolg dat ze zin krijgen om ook de koffer in te gaan pakken.

De lezingen kunnen zo nodig aangepast worden aan specifieke belangstelling van de toehoorders.
Zie ook http://nl.linkedin.com/pub/peeter-hakstege/13/57/731

Michel Jacobs

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, geschiedenis, land en volk, wereldreis

untitledMichel Jacobs (56) van jongs af aan gefascineerd door de R van Rusland, de R van revolutie, de R van Reizen en sedert zijn veertigste jaar de P van paard! In 2010 reed hij te paard van Amsterdam naar Sint Petersburg. In zijn lezingen gaat hij in op de performatieve aspecten van het reizen te paard in de eenentwintigste eeuw. Benieuwd naar zijn verhaal? Kijk op www.tepaardnaarsintpetersburg.nl

Theo Leerintveld

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, geschiedenis, land en volk, wereldreis

werchter kleinTheo Leerintveld (44) geniet al sinds zijn 16e van alles wat er bloeit, groeit en leeft op deze mooie aardkloot. Zijn werk als journalist, fotograaf en reisleider bracht hem naar 136 landen, verspreid over alle continenten. Verwacht geen exact wetenschappelijke wetenswaardigheden of een opsomming van politiek correcte statements, maar een lezing die alle kanten op kan gaan. Zijn meest favoriete verhaal is een 2,5 uur durende voorstelling, waarin hij in twee gedeelten vertelt over ‘de wereld’. De Franse schrijver Jules Verne verhaalde twee eeuwen terug over Rond de Wereld in 80 dagen; Leerintveld doet het in 80 minuten. Lees verder…