Paula Brunsveld van Hulten

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, dekolonisatie, emigratie, immigratie, islam, moslim, Nederlands-Indië, politiek


Paula Brunsveld van Hulten heeft het boek “Wij zijn Nederland” (Lecturium, Zoetermeer) gemaakt (2016) (www.wijzijnnederland.nl) waarvoor ze bekende en onbekende Nederlanders met en zonder migratieachtergrond heeft geïnterviewd met portretfoto, en het boek “Het onbeloofde land” (Elikser, Leeuwarden) (2018) een levensgeschiedenis in dekolonisatie Indonesië, Japanse bezetting, Bersiap, repatriatie en spijtoptanten naar Nederland.
Meer informatie:www.paulabrunsveldvanhulten.nl.

Haar onderwerpen:

 • Immigratie en integratie; Paula heeft zowel politiek (partijcommissie Integratie VVD 90er jaren) als in de praktijk (voorlichting/taallessen aan inburgeraars, geïsoleerde niet-westerse allochtone vrouwen) ervaring en inzicht gekregen in deze thematiek, in de rol en beleving van het geloof, de islam, en in opvattingen over waarden en normen. Wat verbindt en wat scheidt moslim Nederlanders van niet-moslim Nederlanders? Ook de interviews en gesprekken ten behoeve van “Wij zijn Nederland” droegen bij tot inzicht in de verschillen/overeenkomsten van de denk- en leefwereld van Nederland en migrantenculturen. Hoe denken wij/zij over elkaar? Hoe tolerant zijn wij/zij? Verschillen zijn soms groter en complexer dan menigeen denkt.
 • Dekolonisatie Nederlands-Indië / Indonesië, Bersiap, repatriëring, Molukkers; Paula is in 1948 in Surabaya geboren, als spijtoptant naar Nederland. In haar boek “Het onbeloofde land” beschrijft ze de historische gebeurtenissen van oorlog, kamptijd, dekolonisatie en Bersiap met de levensgeschiedenis van hoofdpersoon Jenny als leidraad. De psychische gevolgen van het verlies van haar vader, onveiligheid en verandering leiden tot een identiteitsstoornis. Ze gaat in 1998 terug naar Indonesië, op zoek naar haar jeugd. Paula heeft buiten eigen ervaringen veel research gedaan naar niet altijd even bekende feiten en cijfers. Jappenkamp, Bersiap, repatriëring, Backpay, spijtoptanten, Molukkers, de eerste presidenten van Indonesië komen onder meer voorbij, voor de meeste Nederlanders onbekende informatie.

Léontine van Geffen-Lamers

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, emancipatie, fotografie, monumentenzorg

Léontine van Geffen-Lamers (1969) is in het dagelijks leven Monumentenfotograaf. Zij fotografeert
prachtige monumentale panden en staat regelmatig op de steiger om restauratieprocessen te
fotograferen. Zij werd verkozen tot Powervrouw 2018.
Om verdieping in haar werk te brengen ging ze aan de slag met een serie vrouwenportretten. Zij
vroeg zich af waar andere vrouwen zich prettig voelen en wat kracht voor ze is. Dit proces leverde het
boek: Powervrouwen in beeld op.
In het boek vertellen verschillende vrouwen onder ander over wat kracht voor ze is en wat de plek
waar ze gefotografeerd zijn met ze doet. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar Free a
Girl. Een kleine organisatie die hard werkt om jonge meisjes (van soms wel van 7 jaar jong!) in onder
andere India, Nepal en Brazilië te bevrijden uit de gedwongen prostitutie.

Léontine geeft lezingen over dit boek. Aan de hand van haar persoonlijke verhaal vertelt ze over
kracht, persoonlijk leiderschap en wat Free a Girl allemaal doet.
Meer informatie over het boek:www.powervrouweninbeeld.nl.

Laurens Spanjersberg

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, etiquette

Laurens Spanjersberg is een veelgevraagd spreker en coach. Hij inspireert jong en oud om beter en makkelijker met elkaar om te gaan. Hij schreef het boek ‘Goede manieren, tips voor sociale behendigheid’ waarbij hij inzicht geeft hoe een organisatie beter kan communiceren met klanten en collega’s. Door zijn jaren lange ervaring als butler/kamerdienaar voor vele ambassadeurs, zakenmensen en zelfs voor het Koninklijk Huis weet hij als geen ander hoe je het beste kan handelen in allerlei situaties. Het publiek wordt actief betrokken bij het verhaal, hij zet aan tot denken en actie.
Door zijn lange ervaring als butler maar ook als spreker behoort hij tot de top van de sprekers op dit onderwerp. Zijn lezing is zeer interessant maar ook heel amusant door de vele bijzondere verhalen uit de praktijk als butler voor de rijken der aarde.

Meer informatie: www.butlerlaurens.nl.

Guido van Geel

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, geologie en geomorfologie, wetenschap

Foto: Marcel Otterspeer

Guido van Geel (1947) studeerde biologie in Nijmegen en is lange tijd werkzaam geweest in het agrarisch onderwijs. Naast deze werkzaamheden ontwikkelde hij zich als beeldend kunstenaar. Zijn activiteiten in dit verband betroffen het vervaardigen van cartoons, illustraties tot het ontwerpen en realiseren van monumentale kunstwerken.
Éen van die monumenten is met enige moeite waarneembaar vanuit de ruimte, althans vanuit de satelliet die Google Earth heeft voorzien van beelden en is als zodanig een mooi bruggetje naar zijn lezing. Het onderwerp van de lezing betreft namelijk de ruimte.
Het verhaal is gebaseerd op één idee. Dit idee heeft geleid tot een theorie over een mogelijke ontstaansgeschiedenis van de maan in het bijzonder en het zonnestelsel in het algemeen.
Deze theorie geeft door oorzaak en gevolg een logische verklaring voor bijna alle onopgeloste vragen binnen ons zonnestelsel maar niet alleen die de sterrenkunde betreffen maar ook over de geologie op aarde tot en met de evolutie.
In zijn prilste vorm is dit ‘voorstel’ reeds in 1998 gepubliceerd in enkele tijdschriften, waaronder het toenmalige tijdschrift van de sterrenwacht van Leiden, ‘Impact'(okt 1998).
Een meer uitgebreide vorm heeft daarna enkele jaren op de site van die sterrenwacht gestaan. Al die tijd is er kennis van genomen en nooit weersproken. Voor zover wetenschappers, durfden te verklaren dat zij de theorie aannemelijk vonden, waren dat steeds natuurkundigen, sterrenkundigen zijn altijd merkwaardig stil gebleven, misschien vanwege de consequenties voor hun vakgebied, want die zijn groot.
De lezing begint bij een supernova en eindigt bij de ontwikkeling van het landleven op aarde, bij elkaar ongeveer vijf miljard jaar.

Fred Geers

thema('s): alle onderwerpen en sprekers

Fred Geers (1949), tekstschrijver/fotograaf is gespecialiseerd in Scandinavië en Finland. Fred heeft gewoond in Zweden en Noorwegen en verkende de uithoeken van Noord-Europa als reisleider en tekstschrijver/fotograaf. Sinds 1994 schrijft hij voor Nordic Magazine reisreportages, achtergronden en columns. Hij onderhoudt een aantal websites over Noord-Europa én natuurijs, z’n tweede passie en werkgebied. Van zijn hand zijn diverse reisgidsen, waaronder de eerste landengidsen Zweden en Noorwegen van de ANWB, eind jaren 90, gevolgd door de Dominicus Reisgids Noorwegen en de Odyssee Reisgidsen Spitsbergen, Færöer en Vesterålen.
Op gebied van natuurijs publiceert hij onder andere voor Op Pad en enkele schaatsbladen en is hij auteur van de boeken ‘Alles over ijs’ en ‘Wegwijs op natuurijs’.

Door de vele publicaties over deze onderwerpen beschikt hij over een uitgebreid fotoarchief van deze onderwerpen en de natuur in zijn algemeenheid.
Meer informatie: www.fredgeers.nl.
Een greep uit de lezingen en presentaties:

Spitsbergen, de laatste stop voor de Noordpool
Op reis door de fascinerende natuur van Noorwegen
Rondje Noorwegen: op weg van zuid naar noord door de seizoenen heen
Noorwegen op z’n best: de Noorse fjorden als trekpleister
Op zoek naar sneeuw en ijs die blijven
Winter in Scandinavië, voelbaar anders
Finland, land van bossen en meren
Østerdalen, een vergeten stukje Noorwegen
De geheimen van het Zweedse ijs
Faeröer: een bijzonder stukje Scandinavië midden in de oceaan
Noorwegen, waar de winter puur is en eindeloos duurt
Een eindeloze tocht naar de fjorden
Natuurijs: wachten of wagen?
Zweeds ijs smaakt naar meer
Spitsbergen, welkom in de Arctische wereld

Op verzoek zijn er ook diverse mogelijkheden voor het samenstellen van een lezing op maat over Scandinavië, Finland, natuurijs, natuur, wandelen en outdoor algemeen.

Monique Groeneveld

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, architectuur, geschiedenis, land en volk, taal

Monique Groeneveld (1967), historica (Universiteit van Leiden) is gespecialiseerd in Azië. Al ruim tien jaar woont ze afwisselend in Nederland en Beijing. In Beijing gaat ze graag op de fiets door de hutongs. Juist in deze oude stadwijken zie je de combinatie van het oude en nieuwe China, iets wat haar blijft boeien.

In China gaan de ontwikkelingen tegenwoordig razendsnel en het is een voorrecht om deze op de voet te kunnen volgen. In haar presentatie komt niet alleen historisch maar ook modern China uitgebreid aan bod.

De volgende lezingen zijn mogelijk:

 • Ghinese geschiedenis: Vier grote keizers (Qinshi Huangdi, Yonle, Kublai Khan, Kangxi).
 • Chinese filosofie: Confucianisme, Boeddhisme en Daoisme.
 • Chinoiserie, inspiratie uit het Verre Oosten.
 • Europeanen in China, van missionaris tot architect,
 • De Zijderoute, de oude handelsroute
 • China update 2018: sociaal economische ontwikkelingen in het moderne China.
 • Chinese uitvindingen: papier, kompas, boekdrukkunst en buskruit.
 • 10 sterke vrouwen in China door de eeuwen heen.
 • Beijing, hoofdstad van een wereldmacht.
 • Kunst in het moderne China: Ai Weiwei en tijdgenoten.
 • Chinese taal.

Gonnie Goossens

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, fotografie, muziek, poëzie, psychologie

Voor Gonnie Goossens was het een moeilijke keus: klassieke muziek of beeldende kunst. Het werd een conservatoriumopleiding solozang en vele jaren was zij actief als concertzangeres en zangpedagoge. Fotograferen was haar grootste hobby !
Haar creativiteit eiste echter steeds meer ruimte en zij moest haar leven een drastische wending geven. Langzamerhand vond zij een geheel eigen stijl in het maken van audiovisuele projecten in een combinatie van muziek, fotografie en poëzie. Er volgden veel opdrachten, exposities en presentaties voor symposia, kunstkringen en fotoclubs. De VPRO noemde haar een muziekfotograaf.
Een specialiteit van haar zou je kunnen noemen het op een abstracte manier uitbeelden van emoties. Zo ontstonden o.a. ‘Mourning’ – ‘Last Words’ – ‘Amal’ en ‘Moodswings’ .
Verder zijn er projecten over bijzondere mensen zoals in: ‘So What ?’ – ‘Marcellino’ en ‘Klankgedicht’.
Gonnie Goossens heeft een Wikipediasite.

In haar Atelier de Kat in Beneden-Leeuwen kan Gonnie Goossens ca.30 personen ontvangen voor een ideale presentatie van haar werk. Het projectiescherm is 2.50 m. breed. Kijk ook op www.atelierdekat.nl.

Woodi Oosterom

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, gezondheid, land en volk, ontwikkelingshulp

Woodi Wiljo Oosterom-van der Laan Bâh kan beeldend vertellen over haar leven en werken. Hoe zij begon met vooral dove kinderen te werken en dit ontwikkelt heeft tot een methodische aanpak.

Hoe zij in Afrika is gaan wonen en werken,indringend geraakt werd en onderdeel is geworden van de traditionele, besloten samenleving in Mauritanië.

Woodi is communicatietherapeut voor dove kinderen en gespecialiseerd in de Afrikaanse cultuur.  Zij heeft een communicatiemethode ontwikkeld die dove kinderen helpt hun belevingswereld uit te breiden waardoor hun mogelijkheden om relaties met elkaar en de buitenwereld aan te gaan groeien. Zij heeft de methode toegepast als communicatietherapeut en als ouder/opvoeder in een gezinshuis waar ook dove kinderen opgroeiden.

In 2000 heeft Woodi de Stichting Silent Work opgericht, samen met Demba Abou Bâh uit Mauritanie. Silent Work houdt zich bezig met duurzame projecten in Afrika voor ‘vergeten kinderen’. Er zijn projecten gerealiseerd in m.n. Rwanda, Mauritanië en Senegal op het gebied van schoon drinkwater, landbouw, gezondheidzorg, onderwijs, werkgelegenheid. Zij heeft de methode Langue Colorée ontwikkeld, gebaseerd op de cultuur en religie van Afrika om dove kinderen in de stad en op het platteland te leren lezen en schrijven.

Woodi woont en werkt ruim de helft in Afrika in Mauritanie en Nederland. Zij heeft over haar leven in Afrika en Nederland diverse boeken geschreven.

Sjon Wagenaar

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, Duurzaamheid

DSCN2060-randvervaging-kopie-300x225Sjon Wagenaar studeerde in de jaren tachtig van de vorige eeuw filosofie, waarna hij na wat omzwervingen in de gezondheidszorg belandde. Jarenlang werkte hij in het Waterlandziekenhuis in Purmerend als verpleegkundige cardiologie en als gespecialiseerd hartfalenverpleegkundige.

In 2002 kwam hij in de gemeenteraad van Drechterland, alwaar hij in 2010 wethouder werd. Na de verkiezingen van 2014 keerde hij niet terug. In 2016 is hij zijn eigen onderneming gestart: Ecoceen. Zie ook: www.ecoceen.nl

De lezing van Sjon is een drieluik. Serieuze kost, maar aan de hand van beelden op een begrijpelijke en ‘luchtige’ manier verteld.
1. Cultuur, welvaart en energie – hoe hangt onze manier van leven samen met de beschikking over grote hoeveelheden energie
2. Energie in perspectief, de cijfers – waar zit al die energie dan in en hoe verhoudt zich dat tot elkaar
3. Filosofisch-ethisch perspectief – wat wordt er zoal gezegd over onze verantwoordelijkheid voor volgende generaties

Richttijd: drie kwartier (exclusief vragenronde)

Christian van der Heijden

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, religie

Christian van der Heijden77064 klein
Christian van der Heijden (Mierlo, 1968) is religiejournalist. Hij studeerde economie, theologie en wijsbegeerte. Enkele jaren was hij werkzaam als rooms-katholiek priester, maar haakte wegens een geloofscrisis af. Sinds 2000 werkt hij bij de KRO als redacteur voor levensbeschouwelijke programma’s. Geregeld doet hij op internet verslag van belangrijke gebeurtenissen in de Katholieke Kerk. In 2005 en 2013 was hij in Rome bij de keuze van de nieuwe paus. Inmiddels heeft hij drie boeken over paus Franciscus gepubliceerd.
Als filosoof is hij gespecialiseerd in het neopragmatisme en boeddhistische wijsbegeerte. Hij werkt thans aan de VU aan een proefschrift over meta-ethiek. Ook geeft hij aan diverse instituten filosofieles.
Christian is verwonderd door de teloorgang van het katholicisme in de Lage Landen. Vanuit die fascinatie denkt hij na over de betekenis van diverse vormen van het hedendaagse atheïsme. Ook reflecteert hij op de gevolgen van het atheïsme voor het collectieve en individuele besef van goed en kwaad. Hij meent dat in deze tijd van de afbrokkeling van westerse tradities en de actualiteit van de islam ironie een grote bijdrage kan leveren aan een cultuur van dialoog en ontmoeting. “Waar we in de twintigste eeuw te lijden hadden onder de waarheidsclaims van ideologieën, zijn nu het kapitalisme en het fundamentalisme de machtige pijngeneratoren. Beide claimen waarheid: door geloof te hechten aan de mens als homo oeconomicus en door een buiten elk redelijk discours om volgehouden godsbeeld. Dat laatste laat de waarheidsclaim absoluut prevaleren boven sympathie en empathie. Door de oefening van de ironie als deugd zijn deze destructieve pretenties te doorbreken”, denkt Christian.

Onderwerpen:
• Vaticaan
• Rome
• Pausschap
• Katholicisme
• Heiligenlevens
• Ontkerstening
• Kritische beschouwing op journalistiek
• Boeddhistische wijsbegeerte
• Meta-ethiek
• Godsdienstfilosofie
• Empathie en compassie
• Ironie
• Richard Rorty
• Nagarjuna
• Madhyamaka