Guido van Geel

thema('s): alle onderwerpen en sprekers, geologie en geomorfologie, wetenschap

Foto: Marcel Otterspeer

Guido van Geel (1947) studeerde biologie in Nijmegen en is lange tijd werkzaam geweest in het agrarisch onderwijs. Naast deze werkzaamheden ontwikkelde hij zich als beeldend kunstenaar. Zijn activiteiten in dit verband betroffen het vervaardigen van cartoons, illustraties tot het ontwerpen en realiseren van monumentale kunstwerken.
Éen van die monumenten is met enige moeite waarneembaar vanuit de ruimte, althans vanuit de satelliet die Google Earth heeft voorzien van beelden en is als zodanig een mooi bruggetje naar zijn lezing. Het onderwerp van de lezing betreft namelijk de ruimte.
Het verhaal is gebaseerd op één idee. Dit idee heeft geleid tot een theorie over een mogelijke ontstaansgeschiedenis van de maan in het bijzonder en het zonnestelsel in het algemeen.
Deze theorie geeft door oorzaak en gevolg een logische verklaring voor bijna alle onopgeloste vragen binnen ons zonnestelsel maar niet alleen die de sterrenkunde betreffen maar ook over de geologie op aarde tot en met de evolutie.
In zijn prilste vorm is dit ‘voorstel’ reeds in 1998 gepubliceerd in enkele tijdschriften, waaronder het toenmalige tijdschrift van de sterrenwacht van Leiden, ‘Impact'(okt 1998).
Een meer uitgebreide vorm heeft daarna enkele jaren op de site van die sterrenwacht gestaan. Al die tijd is er kennis van genomen en nooit weersproken. Voor zover wetenschappers, durfden te verklaren dat zij de theorie aannemelijk vonden, waren dat steeds natuurkundigen, sterrenkundigen zijn altijd merkwaardig stil gebleven, misschien vanwege de consequenties voor hun vakgebied, want die zijn groot.
De lezing begint bij een supernova en eindigt bij de ontwikkeling van het landleven op aarde, bij elkaar ongeveer vijf miljard jaar.